XS4All glasvezel met eigen router

X

Standaard krijg je bij XS4All glasvezel tegenwoordig een Fritz!Box 5490. Dit is een consumenten router met een rechtstreekse glasvezel aansluiting. Vanuit XS4All gezien een slimme keuze, want dat scheelt een kastje in de meterkast dat ook kapot kan gaan.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden, met een beetje technische kennis en wat extra apparatuur is het ook mogelijk om gewoon je oude router te blijven gebruiken. En nog steeds TV te kunnen kijken.

VLANS

XS4All maakt gebruik van de infrastructuur van KPN (het is namelijk een dochter maatschappij van KPN). KPN biedt op zijn glasvezel netwerk 3 VLAN’s aan, waarschijnlijk omdat dat netwerk technisch makkelijker te beheren is.

 • VLAN 4, dit is het televisie vlan.
 • VLAN 6, dit is het internet vlan.
 • VLAN 7, dit is het telefonie vlan.

De Fritzbox kan deze VLAN’s automatisch uitsplitsen voor de verschillende soorten doelen. Niet alle routers kunnen hier (zonder extra configuratie) mee omgaan. Daarnaast heb je een kastje nodig om de glasvezel aansluiting om te zetten naar een Ethernet aansluiting, hiervoor gebruik je een zogenoemde NTU.

Boodschappenlijst:

 • Een kastje om glasvezel om te zetten naar Ethernet, veel gebruikt is de ZTE F3100. Deze is soms te koop op marktplaats, als het goed is kan je deze ook via XS4All aanvragen, maar dan moet je waarschijnlijk je Fritzbox terugsturen.
 • Een kleine Managed switch met ondersteuning voor IGMP Snooping en VLANS. Succesvol getest met TP-Link TL-SG105E.
 • Eigen router die snel genoeg is voor je abonnement.

Huidige configuratie:

Dit plaatje is een weergave ons onze huidige configuratie, ik kan helaas geen garantie geven dat KPN overal dezelfde configuratie hanteerd.

 • Glasvezel wordt opgezet naar Ethernet, via een ZTE F3100 media converter (soms ook wel NTU genoemd).
 • Via ethernet gaat het signaal naar een TP-Link smart switch, die het verkeer uitsplitst.
  • Een poort (1) is geconfigureerd op VLAN 4 en 6 (beide tagged) deze is aangesloten op de ZTE
  • Een poort (2) is geconfigureerd op VLAN 6 (tagged of untagged afhankelijk van je router configuratie) deze gaat naar de router.
  • Twee poorten (3 & 4) zijn geconfigureerd op VLAN 4 (untagged, erg belangrijk) en deze zijn met een kabel verbonden met de tv kastjes.

Dit heeft als voordeel dat het TV verkeer wordt afgesplitst voordat het door de router gaat. De router hoeft dus niks te doen voor het TV verkeer. En wordt hier dus ook niet door belast.

Configuratie TP-Link TL-SG105e

Bij het instellen van de switch zijn twee dingen heel belangrijk, je moet IGMP snooping aanzetten. En je moet de VLANS configureren via 802.1Q VLAN instellingen.

Ga naar Switching => IGMP Snooping en zorg dat het op Enabled staat.
Ga naar VLAN => 802.1Q VLAN en neem de instellingen over.

Conclusie

Het is ook met XS4All mogelijk om gebruik te blijven maken van je eigen router, met mogelijk meer functionaliteit. Je hebt er alleen wel wat technische kennis voor nodig. En het kost in ieder geval €30 voor deze extra switch, ervan uitgaande dat je de benodigde Media Converter rechtstreeks van XS4All krijgt (tip: vraag de monteur, misschien heeft die er nog eentje die over was van een andere klant).

About the author

Stephan van Rooij

25 comments

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Bij mij werken alle dingen van het TV platform, behalve “Meer TV”, dus opnames, starten vanaf begin en programma gemist werken gewoon. Alleen Dumpert en Netflix werken niet, maar daar heb ik een smart TV voor.

 • Beste Stephan, bedankt voor de uitleg. Heb je op de Asus router nog iets aparts moeten doen? ik krijg het niet voor elkaar op m’n eigen router. IPTV gaat prima. maar internet over PPPoE nog niet…

  • Hoe staat de poort van de switch, die naar je router gaat, ingesteld? In bovenstaand voorbeeld staat die op tagged. Mijn router handelt dat vervolgens af. Maar tagged betekend dat er berichtjes op dit VLAN kunnen komen mits er een VLAN ID aanhangt. Je moet dus of de poort instellen op untagged voor vlan 6 of je router moet het VLAN ID meesturen. Met een ASUS RT-AC68u , kan je het VLAN ID voor internet instellen onder het IPTV knopje (niet echt logisch).

   De PPPoE instellingen heb ik uit de router van xs4all gehaald, heb je daar ook de correcte gegevens?
   Stuur maar even een mailtje als je de goede PPPoE instellingen niet hebt.

   • Hoi Stephan

    Naar aanleiding van het feit dat ik, zoals vele anderen die bij onsbrabantnet zitten, over moet naar een andere provider overweeg ik xs4all maar wil liever mij eigen router gebruiken. Ik heb inmiddels antwoord van xs4all op een aantal vragen maar daar word je eerlijk gezegd niet veel wijzer van
    Dus heb ik een paar vragen omtrent jou opstelling.

    Stel dat ik alleen internet neem bij xs4all is de switch dan noodzakelijk, aangezien vlan6 default is?

    Is dan vlan support in de router noodzakelijk? ik heb nu een Dlink DIR-645 router zonder vlan support en vraag me af of ik die kan blijven gebruiken.

    Ed

   • Vraagje

    Als ik alleen internet glasvezel heb van xs4all is dan de switch er tussen voldoende om bijvoorbeeld mijn Dlink DIR-645 te blijven gebruiken?
    Of moet het dan alsnog een vlan supported router zijn?

 • Hallo Stephan, mooi artikel, wat ik mis is hoe krijg ik mijn telefonie zonder Fritzbox aan de praat? Ik heb een Asus RT-N66U liggen, kan deze als centrale dienen, of ben je er in je tutorial vanuit gegaan dat je geen telefonie in het netwerk hebt hangen?

  Groeten, Pim

 • Hallo Pim en Stefan,

  Ik heb zelf noodgedwongen de setup van Netwerkje.com moeten opzetten. (VLAN4/7 blijft door Fritzbox in mijn geval voor VOIP/IPTV) Dit omdat de Fritzbox 7581 van XS4all een probleem veroorzaakt met de externe VPN verbinding (Cisco Anyconnect) van mijn werk die niet constant werkt door die Fritzbox (maar wel via alle andere hotspots of routers prima draait).

  Nu draait het weer prima via mijn eigen router over VLAN6 afgesplitst door de switch, maar de Fritzbox geeft geen Telefoon meer door. Wel TV prima (op Netflix na, want die heeft ook internet/VLAN6 nodig. Op Netwerkje.com staat dat de KPN Nexperia (ZTE) enkel eenmalig de VOIP moet loggen met een directe NTU verbinding en de Nexperiabox, en het daarna werkt, maar dit blijkt met XS4all niet het geval te zijn, want deze heeft continu ook VLAN6 nodig op de Fritzbox voor zijn Voip. ( heb ik ook al ondervonden). De TV decoders werken maar moeten overigens wel eenmalig opgestart zijn via de Fritzbox, anders doen ze het ook niet na b.v. stroomuitval .

  XS4all helpdesk bevestigt zojuist dat de Fritzbox VLAN6 nodig heeft voor telefonie, dus dat ga ik nu proberen ( VLAN6 zowel naar Fritzbox en externe router), en ben benieuwd of dit werkt…

  • @Sjors, ik begrijp uit je verhaal dat bij XS4All de telefonie over internet gaat? En niet over een apart VLAN?
   Je zou dan kunnen proberen om je Fritzbox achter je eigen router te hangen en hem in bridge mode zetten. Dan kan die gewoon het internet van je eigen router gebruiken.
   Telefonie is gewoon vervelend, XS4All gebruikt gewoon VoIP (open-standaard) maar willen liever niet dat je daar gebruik van maakt met je eigen apparatuur. Anders zou je wel gewoon de voip instellingen op hun website kunnen vinden.

   • Hallo Stephan, bedankt voor je antwoord! Ik zat ook er aan de denken de Fritzbox achter mijn eigen router te hangen, maar mijn router ondersteunt geen VLAN, dus dan kan de Fritzbox geen TV meer doorgeven. Dat zou ik dan weer kunnen ondervangen door de TV’s eerst op de switch aan de sluiten, waarachter weer de router + Fritzbox komt.

    Fritbox en eigen router parallel VLAN6 op deze switch werkt niet overigens.
    De eerste die je inprikt of opstart werkt dan, en de andere niet.

    (Ik weiger overigens ( t.o.v XS4all ) een kostbare VLAN router aan te schaffen omdat de Fritzbox7581 het niet doet met mijn laptop vd zaak met VPN en ik werk full time van huis. Ik reis ook redelijk veel en heb nergens die problemen met mijn laptop, in welk hotel of hotspot dan ook, thuis ook nooit gehad met andere ISPs. Ook mijn internationale werkgever met meer dan 30k employees ziet dit VPN probleem nergens anders. Het moet gewoon worden opgelost. Fijn dat ik dit met o.a. jullie hulp/research dit wellicht zelf kan oplossen, maar is in principe niet de bedoeling. fyi Ik moest bij Onsbrabantnet weg ivm migratie naar KPN, en heb voor XS4all gekozen ivm vast IP adres.

    Wordt vervolgd. Lang verhaal, maar hoop dat dit ook anderen helpt, zoals dit ook mij geholpen heeft. gr. Sjors.

    • Ik wilde persé niet die kermis attractie in de meterkast, daarnaast was mijn router beter dan de Fritzbox. Het had me een hoop tijd gekost om dit uit te zoeken en zelfs de monteur van XS4all die ik niet meer kon afbellen (iets met slechte bereikbaarheid) was onder de indruk.
     Met deze uitleg probeer ik mensen te helpen en ik ben blij dat dat soms ook lukt.

 • Het is me nu gelukt : identieke opzet als Stephan (zelfde switch trouwens), maar :

  – 3 TV’s ontvangers op poort 3-5. Wel moet nog PVID op 4 worden ingesteld op die 3-5 untagged poorten, anders werkt het niet (geldt ook voor Stephan’s opzet, toch?). De TV ontvangers starten ook gewoon weer prima op zonder eerst van de Fritzbox te hoeven booten.

  – De Fritzbox 7581 enkel nog voor de telefonie hangt nu achter mijn eigen non-VLAN router. De Voip in de Fritzbox gebruikt dus enkel standaard non-VLAN gecodeerd verkeer, en dus nu de Fritzbox als standaard router ingesteld (gewoon de Fritzbox wizzard gebruikt voor internettoegang en internet zonder credentials geselecteerd).

  VLAN 7 wordt dus eigenlijk helemaal niet gebruikt, hoewel men dat ook op netwerkje.com zegt die de KPN infrastructuur met hun Experia box beschrijft. XS4all helpdesk bevestigt ook dat de telefonie alleen VLAN6 gebruikt.

  De NTU die XS4all bij mij installeerde eind Nov’17 staat Genexis op, geen idee of dat onder de motorkap een ZTE is.

  XS4all zegt ook (Nov’17) nu enkel de Fritzbox 7581 te gebruiken, en heeft geen andere boxen meer (had ik om gevraagd omdat die 7581 dus bij mij niet lekker werkte) Ondertussen werkt AVM nog aan mijn probleem verder zeggen ze, ondanks dat ze de case formeel hebben afgesloten met ‘niet op te lossen / hopelijk volgende frmware’.

  Ik heb wel het idee dat het TV menu er iets anders uit ziet dan voorheen via deze switch methode. Er staat nog wel XS4all vermeld, maar er is b.v. geen Netflix meer te vinden. Verder lijkt alles prima te werken. Netflix gebruikten we toch al via de TV zelf, of Apple TV.

  Ik ben wel blij dat ik alles heb draaien nu. Afgezien van mijn VPN-‘incompliancy’ probleem met die Fritzbox7581 klaagden de kinderen ook over mijn ineens uitvallende wifi accesspoint achter die box, en ook buiten de VPN liep het toch niet helemaal lekker met die router. Op Tweakers staat er ook zat ellende over vermeld. Afijn, ik prik af en toe nog wel eens achteraan in de Fritzbox in de komende tijd om te kijken of het VPN probleem er nog is (update toch automatisch zijn firmware), en voor de rest blijf ik lekker mijn oude router gebruiken.

  Case closed. Switch screenshots en config file beschikbaar op verzoek. Oja, ik moet wel dat TPlink tooltje gebruiken (erg handig) ipv de web based GUI die geen instellingen opslaat (of in ieder geval geen veranderde instellingen laat zien na ‘apply’. Erg vreemd, dacht eerst dat ie kapot was of zo. Maar via het tooltje werkt wel alles perfect.

 • Hoi Stephan,
  Als ik jou schema bekijk en je verhaal lees, is tl-sg105e de vervanger voor de fritsbox, of zie ik iets over het hoofd.

  • De TL-SG105 vervangt een van de dingen van de fritzbox. Dit kastje splitst namelijk het internet en de TV uit. Daarnaast heb je nog iets nodig om glasvezel op te zetten naar UTP. En je eigen router.

 • Hi Stephan

  Bedankt voor een super blog post! Het heeft mij heel veel geholpen.

  Maar helaas krijg ik mijn pfSense echt niet aan de gang.

  Weet je of zit zou moeten werken als je de Fritz!Box 5490 gebruiken ipv de F3100 + TP-Link?

  Wat ik nu heb is:

  FTU (TK-01) > FB5490 > pfSense

  Op de 5490 heb ik PPPoE Passthrough enabled.
  Op de pfSense (VM) heb ik VLAN 6 op de vmnic en onder pfSense > Interfaces > Vlans

  Het lijkt alsof het een PPPoE verbinding maakt maar kan geen IP adres halen van XS4ALL.

  Op mijn Windows 10 PC heb ik hetzelfde geprobeerd. VLAN6 op mijn NIC en PPPoE adapter gemaakt. Hij maakt een verbinding maar krijgt geen IP adres.

  Ik heb urenlang gegoogled zonder suces.

  Ik hoop echt dat je mij kan helpen.

  Thanks
  Matt

 • Hoi Stephan

  Naar aanleiding van het feit dat ik, zoals vele anderen die bij onsbrabantnet zitten, over moet naar een andere provider overweeg ik xs4all maar wil liever mij eigen router gebruiken. Ik heb inmiddels antwoord van xs4all op een aantal vragen maar daar word je eerlijk gezegd niet veel wijzer van
  Dus heb ik een paar vragen omtrent jou opstelling.

  Stel dat ik alleen internet neem bij xs4all is de switch dan noodzakelijk, aangezien vlan6 default is?

  Is dan vlan support in de router noodzakelijk? ik heb nu een Dlink DIR-645 router zonder vlan support en vraag me af of ik die kan blijven gebruiken.

  Ed

 • Hi! Ik heb iptv van xs4all nu aan de praat achter mijn router omdat ik geen verschillende kabels voor netwerk en tv wilde trekken. Ik heb een tplink switch bij mijn tv liggen waar mijn reguliere netwerk untagged op binnen komt en over de zelfde kabel vlan 4 maar dan tagged. Die untag ik op de poort waar de Arris dvr aan hangt. Werkte allemaal in 1x. Ik wil alleen nog even begrijpen hoe “meer tv” werkt als de arris aan de fritzbox hangt. Kijk ik in de fritzbox dan zie ik dat de arris gewoon een intern lan ip krijgt. Daarover zal vast het gewone internetverkeer voor netflix etc lopen, maar hoe splitst zich dat uit op de arris of poorten van de fritzbox? Ik zou dit graag ook werkend krijgen. Iemand hierover ideeen?

  Als router gebruik ik overigens een Draytek 2960.

 • Stephan,

  Goede handleiding. Hier ook werkend gekregen met de Tp-Link TL-SG105E (v3) . Tip voor in je handleiding : Zoals Sjors al zei, zet de PVID wel op “4” op de juiste poort(en). Misschien ook even goed om te weten, in de ouwe glashart gebieden zit de NTU in hetzelfde kastje als de FTU. Dan heb je dus geen aparte Ethernet converter nodig.

 • Hoi Stephan, bedankt voor deze info. Met PVID = 4 op de juiste poorten werkt het. Meer-TV is inderdaad verdwenen

 • Deze oplossing heb ik ook toegepast inmiddels en werkt naar behoren. Dit is wat ze bij KPN (en XS4all) Bridged-mode IPTV noemen. Echter stopt KPN (en ook XS4all) daar nu mee. Ik heb inmiddels een brief gekregen met di mededeling. Ik MOET nu over naar routed-mode IPTV.

  • Hey Adrie, ik heb zelf ook zo’n brief gehad. Maar vandaag de dag 9 april, werkt het nog steeds zoals beschreven. We zien wel, als het goed is kan mijn router ook routed IPTV, maar nu werkt het dus ik wel het nog niet aanpassen.

   • Ik ben inmiddels over naar routed-mode. Heb enkele weken terug nog even gebeld met de helpdesk van XS4All en gevraagd wanneer ze stoppen met bridged-mode. Antwoord: Bridged-mode is per 1 mrt gestopt. En ook bij mij werkte bridged-mode nog gewoon.???
    Ik denk dat ze op deze manier proberen om alle decoders achter een NAT te krjjgen, dat lijkt me qua beveiliging veel beter. Iets anders kan ik ook niet bedenken en ik verwacht niet dat ze dat verhaal in de wereld hebben gebracht om je ook te laten genieten van “Meer-TV”

Recent posts

Tags